A avut loc şedinţa săptămânală a Biroului Politic Teritorial a PNL Maramureş, şedinţă la care au participat şi primarii liberali, parlamentarii, consilierii judeţeni şi unii reprezentanţi în instituţiile deconcentrate care activează la nivelul judeţului nostru. În cadrul şedinţei, un punct distinct al ordinii de zi l-a constituit problema regionalizării, având în vedere activitatea Guvernului în acest sens precum şi mediatizarea de care beneficiază acest subiect.
Din discuţiile purtate, fără a fi atinse elemente de detaliu al procesului de reformă, a reieşit faptul că liberalii maramureşeni consideră viabilă regionalizarea în condiţiile în care, Regiunea Maramureş, cu sediul administrativ în Baia Mare, ar capta o notă distinctă pe harta României. S-au evidenţiat argumente în favoarea acestei idei, precum şi pericolele care ar rezulta pentru Baia Mare şi Maramureş în condiţiile în care judeţul nostru ar fi integrat într-o regiune de dimensiuni mai mari. Preocuparea liberalilor maramureşeni nu este una solitară, discuţiile din interiorul PNL şi USL au prins contur, atât în interior, cât şi în mass-media şi societatea civilă. La începutul acestei săptămâni, după o întâlnire între primarii de mari municipii, şefii de consilii judeţene şi preşedintele, Crin Antonescu, s-a decis formarea unui grup de lucru pentru reorganizarea administrativ-teritorială care să centralizeze şi să compună un document care apoi să fie discutat cu partenerii de la PSD şi PC. Comisia se va întâlni săptămânal şi are următoarea componenţă: Klaus Iohannis, Romeo Stavarache, Marian Petrache şi Sorin Frunzăverde.
Argumentele majore – criteriul „identităţii colective”Cu toţi recunoaştem, cu mândrie şi convingere, că Maramureşul este mai mult decât numele unui judeţ, este un brand cultural, economic şi istoric aparte. Relativ uşor de promovat datorită specificităţilo