Daniel Morar îşi va începe mandatul de judecătorla CCR din 9 iunie, când il va înlocui pe Acsinte Gaspar, căruia îi expiră mandatul. Anunţul-surpriză facut de presedintele Traian Basescu vine la capătul mai multor luni de blocaj - opera ministrului Justitiei Mona Pivniceru - legat de numirea unor şefi noi la Parchetul General si DNA.
Daniel Morar s-ar fi inscris pentru selectia procurorului general al Romaniei daca ministrul Pivniceru ar fi organizat o selectie pe criterii transparente, nu "o farsa", asa cum a numit-o fostul sef al DNA.
Nici nu s-a uscat bine cerneala pe numirea lui Morar la CCR, că actualul ministru al Justiţiei, Mona Pivniceru, propus si ea judecător la CCR de Senatul României ( in locul lui Ion Predescu, caruia ii expira mandatul tot in iunie), a declarat ieri că şeful statului nu ar mai trebui să aibă dreptul de a face numiri la CCR şi că acest drept ar trebui să revină doar Parlamentului, Guvernului şi puterii judecătoreşti.
Actuala Constituţie prevede clar faptul că din Curtea Constituţionala a României fac parte nouă judecători: trei numiţi de preşedintele României, trei - de Senat, trei - de Camera Deputaţilor. Mandatele judecătorilor sunt de nouă ani. Tot in iunie ii expira si mandatul Aspaziei Cojocaru, in locul careia a fost propus ( de Camera Deputatilor) Valer Dorneanu, fost parlamentar PSD, acum Avocat al Poporului.
Daniel Morar a fost şef al DNA din 2005 până anul trecut ( i-au expirat cele doua mandate cat permite legea), când a fost numit prim adjunct al procurorului general al României, iar acum asigură interimatul procurorului general, fiind membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii.
Morar a fost laudat in toate rapoartele Comisei Europene pentru succesele obtinute in lupta impotriva marii coruptii: sute de rechizitorii de trimitere in judecata a unor parlamentari, ministri, secretari de