Persoanele care beau bere prezintă un risc scăzut de a suferi de diabet. Cel puţin aşa susţin oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Barcelona, Spitalul Clinic din Barcelona şi Institutul de Sănătate Carlos al III-lea din Madrid. Ei spun că un consum moderat şi regulat de bere poate regla nivelul de zahăr din sânge.
”Diabetul este un sindrom caracterizat prin valori crescute ale concentraţiei de glucoză în sânge (hiperglicemie) şi dezechilibrarea metabolismului. Acest studiu scoate la iveală un beneficiu al berii pe care nu trebuie să îl ignorăm, datorat macro şi micronuţrienţilor din bere, ca şi, probabil, nivelului mare de antioxidanţi. Ceea ce nu trebuie să uităm însă este faptul că efectul benefic al berii, se face simţit exclusiv în cazul în care este consumată în cantităţi moderate”, spune dr. Corina-Aurelia Zugravu, preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.
Datele studiului mai arată că un consum moderat de bere combinat cu o dietă mediteraneană bazată pe alimente cum sunt: peştele, fructele, legumele şi uleiul de măsline, poate avea efecte pozitive în prevenirea şi combaterea diabetului. Acest efect este datorat aportului ridicat de vitamine, acid folic, fier şi calciu care se regăseşte în bere, susţin cercetătorii.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.249 de bărbaţi şi femei, de peste 57 de ani. În urma lui a reieşit că cei care beau regulat o cantitate moderată de bere prezintă un risc mai mic de a se îmbolnăvi de diabet. În plus, aceştia au experimentat şi alte efecte pozitive, precum scăderea în greutate şi minimizarea riscului de a suferi de presiune arterială crescută.
“Berea nu afectează creşterea în greutate, deoarece nu conţinute grăsimi, şi nivelul său caloric este redus – doar 43 kcal/ 100 ml. Un consum moderat de bere poate fi considerat nutriţional şi benefic pentru sănătate şi or