În urmă cu patru ani, autorităţile judeţene calculau investiţiile necesare pentru alinierea la standardele Schengen în jurul a 2,5 milioane de Euro. De atunci, suma reală a sumelor pompate în visul Schengen a crescut de 10 ori. Degeaba!
Mult clamata aderare la spaţiul Schengen reprezintă de ani buni o temă de campanie şi un „obiectiv prioritar”. Dar, mai mult, o investiţie pe care ţara noastră a plătit-o scump. Şi, deocamdată, degeaba. România a alocat până acum peste un miliard de euro, de la bugetul de stat şi fonduri europene, pentru acest obiectiv măreţ: infrastructură, dotări, specializări. Nimic nu a fost prea puţin pentru a îndeplini standardele aderării. Şi totuşi, aderarea a tot fost amânată şi răs-amânată.
În urmă cu vreo trei ani, când autorităţile vorbeau cu ochii umezi de emoţie despre Schengen, se spunea că „factura aderării” va bate spre 2,5 milioane de Euro. De atunci, suma a devenit de zece ori mai mare. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Judeţean al poliţiei de frontieră Maramureş, în total, pentru alinierea la aceste standarde, s-au alocat peste 20 de milioane de Euro. Până acum. Dar, mai bine detailăm. Primul proiect, „Schengen Facility”, prin care s-au modernizat sediile structurilor poliţiei de frontieră din judeţ. Valoarea: 2,6 milioane de Euro. Apoi s-a deschis robinetul fondurilor „Fondul frontierelor externe”.
În total, o investiţie de 5,4 milioane de Euro, prin care s-au construit 7 turnuri de comunicaţii Tetra şi, prin acelaşi program urmează să se construiască încă şase turnuri, pe acelaşi sistem, şi să se modernizeze sediul S.P.F. Valea Vişeului, precum şi o pistă pentru elicoptere în incinta Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei.
O altă sursă de finanţare a investiţiilor pentru alinierea la Schengen au fost fondurile Schengen. Potrivit adresei poliţiei de fr