Deşi în Timiş Direcţia Sanitar-Veterinară spune că nu a retras lapte de la comercializare, pentru că nu a fost cazul, producătorii timişeni au fost şi ei afectaţi de scăderea drastică a vânzărilor. Situaţia continuă să fie, ca la nivel naţional, ambiguă încă.
Peste 700 de ferme controlate
Potrivit Ministerului Agriculturii, 34 de ferme de lapte au fost identificate cu probleme legate de aflatoxină, după ce peste 700 de ferme din întreaga ţară au fost verificate. Niciuna nu este, însă, din Timiş.
“Am identificat toate fermele cu probleme. Sunt cazuri izolate. Problema aflatoxinei nu putea fi ignorată pentru că este o problemă reală, care a existat în România, dar care în momentul de faţă este sub control”,a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, în urma unei întâlniri cu reprezentanţii producătorilor şi ai procesatorilor de lapte. Acesta a precizat că în majoritatea fermelor care aveau probleme furajele sunt înlocuite şi acestea deja livrează lapte pentru piaţă. Ministrul anunţă că au fost făcute peste 1.000 de analize şi au fost identificate toate fermele cu probleme. Unităţile care aveau probleme cu furajele le-au îndepărtat sau le-au distrus, iar în momentul de faţă şi laptele care provine de la acele ferme este bun pentru consum, mai spune oficialul de la Agricultură: “S-au făcut foarte multe analize în această perioadă. Principalul beneficiar al acestor analize, principalul beneficiar al faptului că în România alimentaţia va fi din ce în ce mai sigură este consumatorul”.
În opinia sa, trebuie găsite soluţii pentru ca producătorii de lapte să nu fie afectaţi de scăderea vânzărilor. “Tot ce este pe raft în momentul de faţă este absolut bun pentru consum. Nu există niciun risc din acest punct de vedere. Vreau să încercăm împreună să identificăm soluţii şi să ieşim din acest blocaj, care se pare că s-a cr