Complexul Energetic Oltenia (CEO) a remis ieri un comunicat de presă în care anunţă că împreună cu firma China Huadian Engineering Co, cea care a câştigat licitaţia pentru construirea unui grup energetic la Rovinari, va demara, în noiembrie, lucrările la centrala de 600 de MWh. Investiţia este de aproape un miliard de euro şi vor fi create circa 400 de locuri de muncă. Numai că, la acest moment apar întrebări legate de procentul suportat de părţi. Îndoiala este semănată de ministrul Constantin Niţă, care în răspunsul dat de la o interpelare formulată de deputatul Niculina Mocioi, spune că firma chineză va asigura în numerar 30% din investiţie, deşi procentajul vehiculat până acum era de 90%.
În data de 21 decembrie 2012, România şi China au semnat un memorandum, privind investiţia de un miliard de euro de la Rovinari pentru construirea unui nou grup energetic. Potrivit declaraţiilor lui Laurenţiu Ciurel de la acea vreme, partea chineză punea toţi banii, iar cea română punea la dispoziţie locaţia şi unele active. „Există acum un raport de evaluare în lucru, plătit de partea chineză, pentru că în memorandum se spune că partea financiară este asigurată în întregime de partea chineză, partea română participând cu locaţia şi unele asset-uri (n.red- bunuri cu valoare economică), de infrastructură, care trebuie evaluată, cum ar fi priza de apă, de cărbune, staţia de alimentare cărbune, infrastructuri necesare la orice fel de centrală termoelectrică“, a declarat acesta în ianuarie. „Probabil că evaluarea va duce de la un raport de 1:10 sau 1:9, deci spre o sută de milioane de euro ar putea fi evaluarea asset-urilor cu care contribuie Oltenia, restul de 900 de milioane va fi partea chineză“, a continuat Ciurel.
Cât pun chinezii?
Dar, în data de 5 martie 2013, ministrul delegat al Energiei Constantin Niţă a răspuns la interpelarea formulată de deputatul N