Instrumentele digitale in scoli trebuie introduse gradual, iar cadrele didactice, care pot sa aiba intre 24 si 62 de ani, trebuie pregatite pentru aceasta schimbare, altfel exista riscul ca noul sistem sa fie rejectat, sa apara o inertie, a declarat luni ministrul Educatiei, Remus Pricopie.
"Trebuie sa ne ocupam si de investitia in cadrele didactice, pentru ca sa nu uitam ca daca in randul copiilor disponibilitatea pentru accesarea acestor instrumente digitale este mare, in randul cadrelor didactice vorbim de profesori care pot sa aiba intre 24 si 62 de ani, prin urmare s-ar putea ca aceasta schimbare sa produca o anumita reactie, cel putin din partea unor anumite cadre didactice", a declarat ministrul Educatiei.
Pricopie a subliniat ca investitia in cadre didactice prin pregatirea corespunzatoare acolo unde este nevoie ca aceste noi tehnologii sa fie utilizate in clasa este esentiala.
"Repet, daca nu facem acest lucru si daca nu gradualizam introducerea acestor noi metode, sistemul, sau cel putin in anumite cazuri, ele vor fi rejectate", a adaugat ministrul Educatiei.
Intrebat cat de mare este procentul cadrelor didactice necalificate, ministrul Educatiei a spus ca acesta este mic in comparatie cu situatia din urma cu zece ani.
"Procentul suplinitorilor, in sens de persoane necalificate, este destul de mic astazi in comparatie cu ce aveam acum zece ani, pentru ca au fost multe fonduri investite in acest sens, inclusiv prin proiecte cu Banca Mondiala, si atunci numarul necalificatilor a scazut. Proiectele de recalificare pe care ministerul le-a promovat in ultimii ani au dus la rezultate destul de bune", a precizat Pricopie.
Ministrul a subliniat ca exista riscul respingerii utilizarii instrumentelor digitale in scoli, de aceea, atunci cand se vor definitiva aceste proiecte, acestea trebuie dezbatute.
"Exista riscul res