Sună vulgar, dar chiar le numără ouăle! Inspectori ai Primăriei, ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi ai Poliţiei Locale vor face luna viitoare recensământul tuturor câinilor de companie din Oradea.
Inventarierea are loc în pregătirea unei acţiuni în premieră naţională: microciparea şi sterilizarea animalelor în scopul controlului reproducerii şi reducerii numărului de abandonuri. "Cei care nu doresc să îşi sterilizeze câinii vor trebui să plătească o taxă anuală", anunţă primarul Ilie Bolojan.
Între bisturiu şi taxă
Ai câine? Îl castrezi sau plăteşti! Orădenii vor fi obligaţi, în premieră naţională, să îşi microcipeze şi să îşi sterilizeze câinii de companie. Măsura, prevăzută în regulamentul privind controlul reproducerii câinilor de pe domeniul public şi privat adoptat de Consiliul Local în octombrie 2012, va fi pusă în aplicare începând de anul acesta. Potrivit actului normativ, orădenii care refuză să îşi sterilizeze câinele din curte sau din apartament vor fi obligaţi la plata unei taxe de 100 de lei pe an.
Din banii colectaţi, municipalitatea se obligă să întreţină câinii comunitari din adăpostul Grivei, dar şi să amenajeze şi să cureţe locurile de plimbare pentru patrupede. Proprietarii care nu şi-au sterilizat câinele şi se sustrag achitării taxei riscă amenzi între 400 şi 800 lei.
Cel mult doi!
La cinci luni de la adoptare, primarul Ilie Bolojan va supune din nou dezbaterii publice regulamentul câinilor de companie, pentru că vrea să îi aducă modificări. "Proiectul va fi postat cât de curând pe portalul Primăriei, www.oradea.ro", spune edilul.
La fel ca precedenta HCL, care nici măcar nu a apucat să fie pusă în aplicare, noul proiect exceptează de la sterilizare câinii cu pedigree, cei cărora operaţia de castrare le-ar putea pune viaţa în pericol (detaliu ce poate fi atestat printr-o adeverinţă de la un medic veterina