Chiar dacã dispare sau este micsoratã contributia la sãnãtate, costurile pentru pacient vor fi mãrite prin introducerea asigurãrilor voluntare de tip complementar si a celor de tip suplimentar, pentru care se vor lupta asigurãtorii privati. Cât ne-ar putea costa planul ministrului de a plãti la privat pentru ce nu am mai primi de la stat?
Planul sunã asa, si nu e mult diferit de cel de anul trecut: dacã vei avea nevoie de mai mult decât îti oferã statul pe banii tãi, plãtesti mai mult. Desi se chinuie de jumãtate de secol, dupã spusele ministrului sãnãtãtii, autoritãtile vor definitiva anul acesta pachetul de bazã de servicii medicale, care înseamnã de fapt o rationalizare a sãnãtãtii. Astfel, pentru asigurarea de stat, românii ar putea avea dreptul doar la unele servicii medicale gratuite, iar de „dãrnicia” statului în acest sens depinde în mod direct cât de profitabile vor deveni afacerile asigurãtorilor privati.
Surse din rândul medicilor care au participat la consultãrile din minister pe marginea reformei ne-au spus cã în noul proiect nu existã mari diferente în materie de asigurãri fatã de anteriorul proiect de lege a sãnãtãtii si cã reorganizarea caselor judetene este clar un punct crucial în „împuternicirea” privatilor. Dupã spusele ministrului sãnãtãtii, Eugen Nicolãescu, pachetul de bazã va fi „mai mic decât se asteaptã multi”. Totodatã, de multe ori s-a discutat micsorarea sau eliminarea contributiei actuale la asigurãrile de sãnãtate (CASS), de 10,7%, si înlocuirea acesteia cu o taxã de solidaritate cuprinsã între 3% si 5% din venit, care va acoperi serviciile medicale din pachetul social sau de bazã, de genul urgentelor, preventiei si consultatiilor.
Pentru restul, cetãteanul ar trebui sã încheie asigurãri voluntare complementare obligatorii, a cãror deductibilitate va fi stabilitã de stat sau asigurãri suplimentare,”full-option”, car