Medicii pneumologi şi conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina au hotărât ieri să găsească soluţii pentru mutarea cabinetului de pneumologie de la Scorniceşti în Ambulatoriul Slatina, unde dotarea cu aparatură este superioară.
Discuţiile pornite de la Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei, marcată pe 24 martie, când s-a redeschis cutia Pandorei pe tema lipsei posibilităţii de investigare pneumoftiziologică la nivelul municipiului reşedinţă de judeţ (medicul din dispensarul TBC Slatina a reclamat lipsa unui serviciu de pneumologie la Slatina, în timp ce managerul a parat lovitura acuzând că bronhoscopul nu este folosit), au dus ieri la o întâlnire între medicii pneumologi din Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina şi conducerea unităţii.
Cea mai importantă decizie în urma discuţiilor este aceea a înfiinţării unui cabinet de pneumologie în Ambulatoriul de Specialitate al SJU, cu atât mai mult cu cât există aparatură modernă încă neutilizată. Unul dintre aparate, intrat în dotarea policlinicii din Slatina în urma modernizării cu fonduri europene, este pletismograful. Cu ajutorul acestuia se determină schimbul de gaze în organism, investigaţia fiind disponibilă în puţine unităţi din ţară. Trei dintre medicii pneumologi au competenţe în folosirea acestui aparat, aşa că serviciile pot fi incluse în viitorul contract cu CJAS, alături de serviciile disponibile prin utilizarea spirometrului şi a bronhoscopului. Pentru că alte două aparate aflate în dotarea SJU nu au fost până acum intens folosite. De un bronhoscop se foloseşte medicul de chirurgie toracică, iar un altul, donat anul trecut de francezii din departamentul Loiret, cu care judeţul este înfrăţit, încă stă frumos împachetat în cutie. Un al treilea bronhoscop, aflat în dotarea fostului Spital de Pneumoftiziologie Scorniceşti, a stat „pe bară” un an, lipsindu-i o piesă, de altfel nu foa