Directorul interimar al Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Național (DJCCPN) Sibiu, Răzvan Pop, (foto) ne-a dat argumentele pentru care Sibiul este cel mai îndreptățit a fi capitală de regiune, argumente care țin ”mai mult de o analiză adecvată, științifică, academică a acestei necesități”.
Potrivit acestuia, atât argumentele istorice cât și cele prezente dau Sibiul câștigător în lupta cu celelalte orașe.
”Sibiul are cea mai mare tradiție din tot ceea ce înseamnă oraș în România în a fi centru administrativ. Deja la anul 1200 Sibiul era un centru administrativ. Aici toată comunitatea germană din Transilvania era legată administrativ de Sibiu” amintește Răzvan Pop.
În plus, acesta subliniază puterea Sibiului de a uni, de a conecta mai multe culturi, mai multe administrații.
”Sibiul, după Alba Iulia, este cea mai longevivă capitală a Transilvaniei. Mai bine de o sută de ani Sibiul a fost capitală a Transilvaniei. Să nu uităm că Sibiul a fost ales să fie capitală a Transilvaniei atunci când acesta s-a unit cu România, deci a fost orașul care a știut să creeze acest siaj. Sibiul a fost în nenumărate momente locul în care administrația și-a găsit un rost. Să nu uităm că Sibiul a fost centru militar încă din secole din urmă, ceea ce înseamnă că are capacitate administrativă”, a spus Răzvan Pop amintind și de factorul cultural.
”Sibiul a fost permanent un centru cultural foarte important. Aici a fost capitala nedeclarată a tiparului românesc, aici a fost o capitală a științei românești, iar astăzi, Sibiul a fost ales Capitală Culturală Europeană, tocmai pentru infrastructura pe care o are”, descrie Răzvan Pop în câteva cuvinte parcursul cultural al orașului le pe malul Cibinului.
Trecând de la partea istorică, academică, Răzvan Pop este de părere că și prezentul girează Sibiul c