Misterul ce înconjoară decesul lui Boris Berezovski, miliardar şi opozant al lui Vladimir Putin, persista duminică, la o zi după descoperirea corpului acestuia într-o reşedinţă lângă Londra, anchetatorii neavând, în acest stadiu, proba unei crime, iar apropiaţii evocând o sinucidere, relatează AFP.
Un cordon al poliţiei împiedica în noaptea de sâmbătă spre duminică accesul spre reşedinţa de la Ascot, o vilă situată la aproximativ 60 de kilometri sud-vest de Londra, unde acţiona o echipă de anchetatori specializaţi în substanţe NRBC (nucleare, radiologice, biologice şi chimice). Ei au fost chemaţi după ce dosimetrul unui ambulanţier, un instrument ce permite măsurarea prezenţie radioactivităţii, a "reacţionat" în momentul în care acesta părăsea zona, a precizat poliţia.
În urma examinării, aceşti experţi nu au "găsit nimic suspect în reşedinţă", potrivit aceleiaşi surse.
O autopsie urmează să fie efectuată pentru a stabili "cauzele exacte ale morţii" lui Berezovski, pentru moment considerată "inexplicabilă", a adăugat poliţia, care a anunţat duminică după-amiaza că nu are "nicio probă în acest stadiu privind implicarea unei persoane terţe".
Miliardarul, care a fost unul dintre adversarii cei mai virulenţi ai lui Vladimir Putin, a fost găsit sâmbătă după-amiaza întins pe jos, în sala de baie, de către unul dintre angajaţii săi.
El era unul dintre membrii unui grup de exilaţi la Londra ce militează împotriva preşedintelui, din care a făcut parte şi Aleksandr Litvinenko.
Litvinenko, un transgug FSB (serviciile ruse de informaţii), a fost otrăvit în noiembrie 2006 cu poloniu, o substanţă radioactivă. El băsuse ceai, cu puţin timp înainte, într-un hotel londonez, cu omul de afaceri Dmitri Kovtun şi Andrei Lugovoi, un agent secret rus considerat de către Londra suspectul principal.
Ancheta judiciară asupra morţii lui Litvinenk