Lenea este un cuvant folosit pentru a denumi "inclinatia unei persoane careia nu-i place, care nu doreste, nu vrea sa munceasca, careia ii place sa stea fara sa munceasca, precum si faptul de a se complace in inactivitate." Comoditatea este un termen asociat confortului " atitudinea unei persoane comode, lenese."
Biserica crestina a stabilit sapte pacate capitale: mandria, desfranarea, lacomia, iubirea de arginti, invidia si lenea. Credinciosul crestin nu trebuie sa se leneveasca, ci sa fie plin de ravna si sa sporeasca in virtuti pentru a face imposibila aparitia lenei.
Dar, in sec. XXI oamenii sunt din ce in ce mai lenesi, mai comozi si tot mai dornici de a-si usura activitatile de zi cu zi, nu neaparat de a renunta la ele ci pur si simplu de a le simplifica. Si atunci, ce rol joaca comoditatea sau lenea in vietile noastre? Un rol cat se poate de important. Spre exemplu, comoditatea ne-a facut sa mergem cu masina 500 m, in loc sa-i parcurgem pe jos, comoditatea ne-a facut sa dezvoltam internetul intr-o masura atat de mare incat aria lui de acoperire sa intreca orice imaginatie.
Comoditatea ne-a facut sa stam sa socializam pe messenger in loc sa iesim afara din casa, sa ne cautam prieteni virtuali in locul celor adevarati, sa inventam obiecte precum prajitorul de paine sau cuptorul cu microunde, telefoane, iphone sau ipad.
Din comoditatea unor oameni s-a nascut ceea ce noi numim progres, o adevarat revolutie care a pornit de la niste oameni care tot ce si-au dorit a fost sa simplifice niste lucruri complicate astfel incat sa se poata folosi mai usor de ele si sa aiba cat mai multe beneficii. Insa, nu e de ajuns sa fii comod pentru a crea ceva numit progres.
De obicei progresul e creat de acei oameni care, pe langa comoditate au avut si o anumita doza de inteligenta, idei sclipitoare care au facut ca societatea noastra sa ajunga la nive