Săptămâna trecută a fost publicată o modificare a Legii privind evaziunea fiscală. Noua lege defineşte ca infracţiune o serie de noi fapte şi majorează sancţiunile pentru evaziune fiscală.
Lupta guvernului cu evazioniştii a trecut de etapa legislativă. Săptămâna trecută, a fost publicată în Monitorul Oficial o modificarea a legii (L50/14.03) privind combaterea evaziunii fiscale. Pe scurt, noua lege încadrează ca infracţiuni o serie de fapte noi şi le sancţionează drastic.
Angajatorii care nu virează la bugetul de stat contribuţiile de asigurări sociale ale angajaţilor nu mai scapă doar cu o amendă. De acum încolo, cei responsabili riscă închisoare de la 1, la 6 ani. De asemenea, salariaţii pentru care nu se plătesc contribuţiile, nu beneficiază de dreptul de a se interna în spital sau pierd bani la pensie. La fel, şi cei care refuză să refacă documentele contabile distruse, vor ajunge la închisoare.
Tot cu închisoare de până la 6 ani vor fi pedepsiţi şi cei care împiedică accesul în birouri sau depozite a echipelor de control sau cei care nu prezintă documentele cerute pentru control de fisc.
Mai mult, evaziunea fiscală de peste 100 de mii de euro se pedepseşte cu 5 ani de închisoare, iar dacă evaziunea depăşeşte 500 de mii de euro, pedeapsa poate ajunge şi la 7 ani.
Prevedere nouă Art. 3.
Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni, la 5 ani fapta contribuabilului care nu reface, cu intenţie sau din culpă, documentele de evidenţă contabilă distruse, în termenul înscris în documentele de control
Prevedere veche Art. 3.
Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu amenda de la 50.000.000 lei, la 300.000.000 lei (…)
Prevedere nouă Art. 4.
Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an, la 6 ani refuzul nejustifi