Oamenii de stiinta niponi au gasit rezerve vaste de metale rare pe fundul Pacificului, care pot fi exploatate ieftin. Descoperirea poate spulbera monopolul pe care China il are asupra metatelor rare, necesare in industriile hi-tech si sistemele de arme avansate.
"Am gasit depozite care se afla pe fundul oceanului, la doar doi-patru metri adancime in roca, in concentratii mai ridicate decat s-a crezut vreodata ca exista si nu va costa mult sa le extragem", a anuntat profesorul Yasuhiro Kato de la Universitatea Tokyo, conducatorul studiului, potrivit The Telegraph.
In timp ce America, Australia si alte tari au inceput sa accelereze productia celor 17 elemente rare, nu au gasit inca depozite viabile de metale mai grele, precum disprosiu, terbiu, europiu si yterbiu. China detine aproape monopolul metalelor rare, cu 97% din totalul mondial.
Beijingul a socat lumea intreaga in 2009 cand a inceput sa restrictioneze exporturile de metale rare, oficial pentru a reduce traficul si impactul asupra mediului. UE si SUA au reactionat imediat prin plangeri la Organizatia Mondiala a Comertului.
Echipa de oameni de stiinta niponi a descoperit vastele zacaminte de metale rare in mijlocul Pacificului in urma cu doi ani. Se crede ca este vorba despre o cantitate de pana la 1000 de ori mai mare decat ce se afla pe pamant, o parte dintre acestea fiind in apele franceze de langa insulele Tahiti.
Cea mai noua descoperire a japonezilor a fost facuta insa in zona din jurul insulei Minami-Torishima, la 5.700 de metri sub nivelul marii. Desi este la mare adancime, depozitele sunt in noduli puternic concentrati care pot fi extrasi cu aer comprimat, cu deranjarea minima a fundului oceanului.
Peste 50% din depozite o constituie metalele mai grele, o cantitate de doua ori mai mare decat cea gasita in minele chineze, si fara a a