Vineri şi sâmbătă, locuitorii judeţului Suceava şi din alte judeţe au fost parcă pe altă lume faţă de alţi conaţionali. În timp ce în sudul ţării era primăvară, zăpada şi viscolul au luat în stăpânire nordul ţării readucând, în martie, o iarnă severă care a dat peste cap circulaţia pe drumurile din judeţ, a blocat în trafic maşini şi zeci de persoane care se încumetaseră la drum pe vreme rea, a lăsat fără energie electrică sute de locuinţe. Ca urmare a atenţionării meteorologice de cod portocaliu lansată de Administraţia Naţională de Meteorologie care anunţa de vineri după-amiază ninsori şi intensificări ale vântului de 80-90 de km/h, iar la munte chiar de peste 100 de km/h, prefectul Sucevei Florin Sinescu, a anunţat reactivarea Comandamentului Operaţional de Iarnă şi a impus asigurarea serviciului de permanenţă în primăriile din judeţ şi vigilenţă sporită din partea membrilor comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă. Iar aceste situaţii nu au întârziat să apară.
Suceava – Păltinoasa, Suceava – Fălticeni şi mai multe drumuri judeţene au fost închise traficului vineri, după ora 17
Chiar înainte de avertizarea de vineri, vântul foarte puternic afectase reţeaua de alimentare cu energie electrică. Linia de 20kV Bălcăuţi – Siret a căzut şi circa 2000 de oameni din localităţile Bălcăuţi, Calafindeşti şi Şerbăuţi au rămas fără curent. Echipele de electricieni au plecat pe teren, iar pe vremea câinoasă au trecut la remedierea situaţiei.
După ora 16, zăpada şi viscolul cumplit îngreunau deja traficul rutier pe E 85, DN17, DN 17A, DN 29A, DN 2E DJ 178, DJ 209C, DJ 290, DJ 291A pe care se produceau blocaje temporare, iar persoanele care circulau pe ele începeau să aibă probleme.
Astfel, vineri, la ora 17.15, prefectul Florin Sinescu a dispus închiderea DN17 pe tronsonul Suceava – Ilişeşti – Păltinoasa, unde viscolul făcea ca vizibilitate