Începutul timid de primăvară n-a apucat să ascundă în iarbă gunoaiele aruncate pe aiurea, cum veniturile proprii nu pot acoperi completarea stocurilor de materiale pentru situaţii de urgenţă, au constatat echipele comisiei judeţene care în perioada 6 – 21 martie s-au aflat în verificări la 28 de localităţi din judeţ.
Protecţia mediului, prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă sunt domenii în continuare aproape străine administraţiilor publice locale. Din lipsă de bani, pentru că nu pot convinge cetăţenii, pentru că volumul mare de muncă îi compleşeşte, pentru că de-abia a venit primăvara sau dintr-o mie de alte motive mormanele de gunoaie zac pe oriunde, dar cu precădere pe cursurile de apă, s-a constatat în urma unui control efectuat în 28 de localităţi, în perioada 6 – 21 martie, de o echipă mixtă coordonată de Prefectura Olt. Dacă în caz de inundaţii doar la Gârcov şi Grojdibodu apa n-ar fi curs natural pe şanţuri şi rigole, pentru că nu s-au amenajat peste tot, problema gunoaielor este mult mai generală. La Perieţi, Izvoarele şi Schitu sunt chiar pe malul Iminogului, nu lipsesc nici în Balş şi Voineasa (pe Olteţ), nici în Strejeşti (pe Mamu), nici în Cârlogani (pe Beica) sau Grădinari (pe Băzăvan şi Dâlga).
Există vegetaţie lemnoasă în zona podurilor şi podeţelor la Cârlogani, Strejeşti, Dobreţu şi Baldovineşti, iar gunoaie aflate în apropierea cursurilor de apă, care pot fi antrenate de şiroaie în cazul ploilor, s-au semnalat din nou la Izvoarele, Vulpeni, Bârza, Perieţi, Dobrun, Voineasa, Fălcoiu. Izvoarele, Schitu şi Vâlcele nu au doar problema gunoaielor, ci şi pe cea a avizării barajelor, fie pentru folosinţă, fie pentru dezafectare. Problema gunoaielor rămâne însă în continuare nerezolvată, pentru că în majoritatea localităţilor nu se asigură alternative în privinţa colectării selective a deşeurilor şi a eliminării lor finale, depo