Decizia de a mentine inchise bancile cipriote pana joi poate fi un semn ca exista inca nesiguranta in zona euro, insa, potrivit analistilor, ar putea ajuta investitorii sa-si recapete increderea.
Bancile din Cipru vor ramane inchise pentru a preveni retragerile masive de bani din depozite, in timp ce autoritatile pun la punct detaliile programului privind desfiintarea a celei de-a doua banci din tara, Laiki, si blocarea depozitelor de peste 100.000 din aceasta, precum si de impozitare a depozitelor similare din prima banca cipriota, Bank of Cyprus.
Aceste masuri vor stabiliza sistemul, potrivit expertilor, citati de CNBC. "Oamenii care au bani in aceste banci vor sa se deschida, dar este mult mai important pentru stabilitatea financiara globala ca acest lucru sa se faca intr-un mod corect", a spus Steve Brice, strategist de investitii la Standard Chartered Bank in Singapore.
In noaptea de duminica spre luni, guvernul cipriot si oficialii europeni au ajuns la o intelegere privind imprumutul de 10 miliarde de euro, care presupune ca deponentii mari din cele doua banci mari din tara sa suporte o mare parte din pierderi.
Bancile din Cipru raman inchise, anunta presedintele
"Pietele au coborat usor luni, insa dobanzile pentru obligatiunile din zona periferica a uniunii monetare nu s-au majorat semnificativ si cred ca, in cele din urma, mentinerea bancilor inchise va fi un lucru pozitiv", a adaugat Brice.
Criza cipriota, benefica pentru bancile americane?
Faptul ca bancile cipriote sunt inchise, dar si decizia de a taxa depozitele mari ar putea fi vesti bune pentru bancile americane, potrivit analistului Dick Bove. Astfel, deponentii majori s-ar putea indrepta, de acum inainte, spre Statele Unite pentru a-si pastra banii, deoarece acolo s-a creat un astfel de precedent.
"Este un c