Conducerea ANSVSA a dispus structurilor teritoriale, în data de 22 martie, intensificarea controalelor sanitare veterinare asupra modului în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de miel şi ouăle destinate consumului uman, precum şi alte alimente de origine animală.
În acest sens, la nivel naţional se desfăşoară următoarele acţiuni:
Măsuri tehnico-administrative
Directorul executiv al fiecărei Direcţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţeană şi a municipiului Bucureşti, va stabili un program de lucru pentru perioadele 22.03-31.03.2013 (Sărbătorile Pascale Catolice) şi 20.04-05.05.2013 (Sărbătorile Pascale Ortodoxe) în baza căruia toţi medicii veterinari din cadrul direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi circumscripţiilor sanitare veterinare zonale, să efectueze controale şi verificări ale modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din toate târgurile de animale, pieţele agro-alimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, valorificare şi de alimentaţie publică .
La nivelul direcţiilor, al circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi al circumscripţiilor sanitare veterinare zonale, în perioadele 22.03-31.03.2013 (Sărbătorile Pascale Catolice) şi 20.04-05.05.2013 (Sărbătorile Pascale Ortodoxe) va fi asigurată permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, va fi afişat programul de lucru, persoana responsabilă şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.
În vederea conştientizării consumatorilor asupra riscurilor pentru sănătatea publică care decurg în cazul tăierii animalelor în spaţii neaprobate şi fără supraveghere s