Astăzi se sărbătoreşte Ziua Mondială a Epilepsiei, ea fiind marcată în peste 50 de ţări din întreaga lume. În România, specialiştii estimează că peste 500.000 de pacienţi suferă de epilepsie, însă Guvernul va elabora un program naţional de tratament care să le amelioreze simptomele. În plus, bolnavii respectivi vor fi înscrişi în baza de date a Serviciului de Urgenţă 112.
Dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a anunţat că intenţionează să îi sprijine pe bolnavii de epilepsie prinr-o serie de măsuri.
"Prima dintre aceste măsuri va fi înscrierea, în baza de date a Serviciului de Urgenţă 112, a persoanelor care suferă de această boală, astfel încât, la solicitarea intervenţiei ambulanţei, să fie trimisă o maşina echipată cu aparatură de terapie intensivă", se arată într-un comunicatul de presă al Guvernului.
Din solidaritate, Palatul Victoria va fi iluminat în culoarea mov, începând cu ora 18.30.
La 3 din 10 pacienţi apariţia crizelor nu poate fi prevenită
O problemă a pacienţilor epileptici e faptul că această tulburare răspunde la tratament medicamentos în doar 70% din cazuri, astfel că la 3 din 10 pacienţi apariţia crizelor nu poate fi prevenită.
„Accesul la tratamente modern, la investigaţii performante este acum posibil în România, dar mai sunt mulţi paşi de făcut pentru a acorda şanse reale unui număr larg de pacienţi şi, mai ales, celor cu forme dificil de tratat”, a declarat dr. Ioana Mândruţă, medic neurolog.
Asociaţia Pacienţilor cu Epilepsie din România (ASPERO) continuă şi în 2013 acţiunile de informare asupra implicaţiilor pe care această boală le are atât pentru pacienţi, cât şi pentru cei din jur, fie că e vorba de familie, prieteni, angajaţi sau angajatori.
„Atunci când vorbim despre epilepsie, cuvântul care cred că o defineşte cel mai bine este stigmatizare. Pacien