Daca e sa ne uitam la data din calendar, decretul de desemnare a lui Daniel Morar ca judecator la Curtea Constitutionala vine foarte repede. Mandatul sau va incepe de-abia pe 9 iunie. Asadar, viteza cu care a fost anuntata decizia are o semnificatie anume.
Daniel Morar era nodul fierbinte al procesului de desemnare a procurorilor sefi de la DNA si Parchetul General. Orice discutie se bloca la numele sau.
Ministrul Justitiei se plangea de faptul ca presedintele i-ar fi cerut ca Daniel Morar sa preia sefia Parchetului General, pe care il conduce interimar. Victor Ponta califica varianta numirii lui Daniel Morar in aceasta functie drept imposibila. Iar procesul trena cu costuri mari pentru Romania.
Traian Basescu a facut un pas inainte si a rupt nodul. Daniel Morar a iesit cu totul din joc, intr-un mod absolut onorabil. Concomitent aproape, Traian Basescu a cerut printr-o noua scrisoare liderilor USL, privind planul de actiune pentru Schengen, inclusiv desemnarea rapida a noilor sefi de parchete.
Din acest moment, mingea este strict in ograda Guvernului si nimeni nu mai poate invoca impedimentul Morar. Mai mult chiar, USL ar trebui sa aiba mai mult ca niciodata interesul sa se grabeasca, avand in vedere ca Daniel Morar poate ramane pana in iunie seful interimar al Parchetului General, prin decizia sectiei de procurori a CSM.
Cu cat desemneaza mai repede un inlocuitor pe care sa-l accepte si Traian Basescu, cu atat mai repede scapa de cel care le-a dat atatea cosmaruri.
Decizia nu e usoara si face parte din capitolul Justitie, care ameninta serios stabilitatea USL. Este foarte probabil ca desemnarea noilor procurori sa nu mai fie facuta de Mona Pivniceru, care saptamana aceasta va primi la randul ei votul Senatului tot pentru un mandat la CCR.
Sigur, d-na Pivniceru teoretic poate ramane in fruntea ministerului pana in iunie, dar pr