Reprezentanţii Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) a judetului Sibiu au transmis că, până la această dată, nicio primărie nu a făcut vreo solicitare pentru un împrumut de la Trezoreria statului pentru plata arieratelor. În judeţul Sibiu au arierate cinci primării: Copşa Mică, Biertan, Jina, Laslea şi Sadu.
La bugetul judeţului, aprobat în şedinţa extraordinară vineri 15 martie, sumele repatizate la nivel de comună au fost cu un miliard de lei mai mult faţă de anul trecut. Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Sibiu, Ioan Cindrea declara, la acea dată, că aceşti bani ar trebui să fie suficienţi pentru plata arieratelor, în majoritatea cazurilor. Soluţia amintită de Cindrea după aprobarea bugetului, pentru primăriile care nu reuşesc să-şi plătească aceste arierate, şi anume, un împrumut de la Trezoreria statului, nu a fost abordată de primarii sibieni.
”Aceste sume pe care le-am transferat ca sume de echilibrare au destinaţie, în primul rând, plata arieratelor. Există posibilitatea (acolo unde nu aceste sume nu acoperă integral plata arieratelor n.r.) ca autorităţile locale să primească credit de la trezoreria Statului. Sunt opt sute de milioane alocaţi şi cred că soluţia sunt aceste sume alocate de la bugetul propriu şi credit pentru plata arieratelor ca să nu intre în imposibilitatea de a-i transfera sume de la bugetul statului. Există soluţii”, declara Ioan Cindrea după şedinţa extraordinară de aprobare a bugetului.
Ideea de a se împrumuta din nou nu prea i-a încântat pe primarii sibieni care au găsit până la urmă soluţii locale.
”Sunt rezolvate, gata, joi le plătim pe toate. Am aprobat bugetul pe anul ăsta şi le achităm. Am avut vreo 380.000, atât. Am mai avut în fondul de anul trecut 200.000 de lei şi diferenţa am pus-o din bugetul local, din banii primiţi de la Consiliul Local”, a declarat Ioan Besc