Refuzul Ministerului Finantelor de a elibera Cod de Identificare Fiscala (CIF) pentru fondurile de pensii private, ii impiedica pe acestia din urma sa beneficieze de scutirea de impozit sau recuperarea taxelor deja retinute la sursa, pentru dividendele primite in urma detinerii de actiuni ale unor emitenti straini.
Aceste sume ar spori activele fondurilor de pensii private, in beneficiul exclusiv al participantilor la sistem (persoane fizice care au optat pentru o pensie privata). Fondurile de pensii au nevoie de CIF pentru a obtine un certificat de rezidenta fiscala, si numai in urma acestuia se pot face rambursari de impozite retinute la sursa pe dividende (de exemplu). Sumele desi sunt mici (deocamdata), raportat la activele fondurilor de pensii plasate in strainatate, dar in urmatorii ani vor fi mai mari si in loc sa intre in fonduri drept castiguri pentru participanti, raman la autoritatile fiscale straine.
Contactati de Wall-Street.ro, reprezentantii Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) au declarat ca, incepand cu perioada 2010 - 2011, au realizat numeroase demersuri la MFP pentru obtinerea de CIF-uri de catre fondurile de pensii, dar fara rezultat. Practic refuzul autoritatilor vine in contextul in care fondurile sunt tratate ca organizatii civile particulare si nu au personalitate juridica, desi nu ii costa absolut nimic sa atribuie un CIF. In alta ordine de idei, se poate specula ca interesul este de a pastra activele fondurilor cat mai mult in investitii domestice.
De exemplu, in februarie anul curent, o pondere de 93,9% din activele fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II) erau plasate in tara, in crestere fata de aceeasi luna din 2012 (90,6) si luna precedenta (93,7%). Doar 2,8% reprezentau plasamente in actiuni din UE la PII (1,8% la PIII). Insa, nu este doar impozitul pe dividende care