Germania a reusit sa-si impuna viziunea in rezolvarea crizei cipriote, dar cu pretul reaparitiei criticilor dure ale populatiei din tarile in criza, a referirilor la trecutul sau nazist si a comparatiei Merkel-Hitler, scrie AFP.
"Batalia pentru salvarea Ciprului a lasat rani profunde in zona euro. Pretul salvarii este ridicat: Germania este din nou tapul ispasitor", comenta marti saptamanalul Der Spiegel, pe site-ul sau.
"Asa a fost si cu Irlanda, cu Portugalia, cu Spania, cu Grecia si acum este cazul si in cipru", comenteaza Spiegel. In Italia, ultima campanie electorala a fost marcata de exploatarea sentimentelor anti-germane, in special de catre Silvio Berlusconi si Beppe Grillo.
De fiecare data cand o tara europeana risca sa intre in faliment si cere ajutor, scenariul se repeta: Germania este perceputa ca tara care trage sforile si impune planuri de austeritate draconice pentru populatie, in schimbul sprijinului financiar.
Iar cancelarul Angela Merkel, care bate recorduri de popularitate in tara sa pentru rolul de protector al intereselor germane in criza euro, este tinta preferata a manifestantilor din tarile care traverseaza aceste crize.
Am vazut-o pe Merkel caricaturizata in lider nazist pe banderolele manifestantilor din Cipru. Duminica, cotidianul El Pais a fost nevoit sa retraga un editorial care o compara pe Merkel cu Hitler, in urma reactiilor indignate.
Aceste atacuri ating o coarda sensibila in aceasta tara marcata de rusinea pentru trecutul nazist. Ele sunt percepute drept o nedreptate in conditiile in care Germania este princialul contributor la planurile de salvare.
"Intotdeauna este vina germanilor!" titra saptamana trecuta tabloidul Bild, adaugand: "Noi platim cel mai multe (pentru ceilalti) si tot noi suntem huiduiti".
Ministrul german al Afacerilor externe, G