Ministerul Sănătăţii a aprobat contractul-cadru pe anul 2013 – 2014, care prevede o creştere cu 10% a finanţării medicilor de familie. În judeţul Cluj vor beneficia de măsură 348 de doctori.
Medicii de familie vor beneficia de o finanţare mai mare cu 10% faţă de anul trecut, potrivit noului contract-cadru pe anul 2013-2014, anunţă Ministerul Sănătăţii (MS). Doctorii vor fi plătiţi la fel ca anul trecut. Numărul minim al bolnavilor de pe listele unui medic de familie s-a redus.
"Noul contract privind condiţia asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru 2013-2014 a fost aprobat prin hotărâre de Guvern. Potrivit acestui act normativ, raportul dintre procentul alocat din fondul destinat asistenţei medicale primare pentru plata per capita şi cel alocat pentru plata per service este de 50% plata pe servicii şi 50% plata per capita", a explicat Crina Grozav, purtătorul de cuvânt al Casei judeţene a Asigurărilor de Sănătate (CAS) Cluj.
Finanţarea pentru medicii de familie va fi compusă 50% din numărul pacienţilor înscrişi pe liste şi 50% din serviciile medicale furnizate. Doctorii din judeţul Cluj susţin că măsura îi avantajează şi îi dezavantajează, deopotrivă. Iniţial, în proiectul de hotărâre, era prevăzută plata 70% per capita şi 30% plata pe serviciu.
"Va fi la fel ca anul trecut. Se plăteşte 50% per capita şi 50% per serviciu - consultaţiile în caz de vaccinări, pentru vârstnici, pentru gravide şi alte categorii. Iniţial, potrivit proiectului de hotărâre ar fi fost mai avantajaţi medicii cu mai mulţi pacienţi", a explicat Ion Mureşan, medic de familie din Cluj-Napoca.
Finanţarea a crescut cu 10%, iar medicii de familie susţin că în aceşti bani vor fi incluse şi centrele de permanenţă. "Va creşte finanţarea cu 10% şi va cuprinde şi finanţarea centrelor de permanenţă, adică, în Cluj, centrele