Din iunie, Curtea Constituţională va avea cinci judecători nominalizaţi de Băsescu sau PDL, trei numiţi de USL şi unul de UDMR.
Înlocuirea unor judecători de la Curtea Constituţională, ale căror mandate expiră în iunie 2013, va avea ca efect creşterea numărului de magistraţi numiţi de Traian Băsescu şi de PDL, în dauna celor proveniţi din USL. La ora actuală, patru dintre judecătorii Curţii Constituţionale provind din tabăra Băsescu, patru din tabăra USL iar unul reprezintă UDMR. O situaţie de paritate pe hârtie care a fost, în permanenţă, influenţată de atitudinea a doi judecători. Este vorba de Zoltan Puskas, numit de UDMR, care a înclinat de multe or, balanţa între cele două tabere. De asemenea, Aspazia Cojocaru, propusă de PSD, a votat, în ultimul an de zile, alături de PDL.
Din iunie, cinci judecători vor proveni dintre cei numiţi de Traian Băsescu şi PDL, trei din partea USL şi unul din partea UDMR. Cum este posibil acest lucru, în condiţiile în care USL are o majoritate de două treimi în Parlament? Curtea Constituţională este formată din nouă judecători, cu mandate de nouă ani. Trei dintre magistraţii CCR sunt numiţi de Senat, trei de Camera Deputaţilor şi trei de Administraţia Prezidenţială. La fiecare trei ani expiră câte trei mandate – câte unul din partea fiecărei instituţii.
Acum, au expirat mandatele a trei judecători numiţi în 2004, ultimul an când Ion Iliescu şi PSD au deţinut Puterea. Postul care revine Administraţiei Prezidenţiale, deţinut între 2004 şi 2013 de Acsinte Gaspar, propus de Ion Iliescu, va fi ocupat de fostul şef al DNA Daniel Morar, nominalizat de Traian Băsescu. În acest fel, tabăra Băsescu câştigă, oficial, un vot în plus.
Pivniceru şi Dorneanu, validaţi de Parlament
Tabăra USL va ocupa, anul acesta, două posturi, dar în locul unor judecători nominalizaţi în 2004 de PSD. Astfel, Senatul a votat-o, ieri, p