Pe omul gospodar îl recunoşti după cum îi arată ograda, iar o administraţie destoinică, după aspectul localităţii. Diosigul este o comună cu potenţial de dezvoltare, mai ales agricol, indiscutabil. Având peste 7000 de locuitori, localitatea s-a extins urbanistic de-a lungul anilor, administraţia locală neţinând însă pasul cu punerea la punct a reţelei de drumuri, care arată jalnic. Cu toate acestea, administraţia locală a demarat procedura de schimbare/atribuire de nume a nu mai puţin de 52 de străzi. În proporţie covârşitoare, noile denumiri propuse sunt maghiare, denumirile româneştii fiind pur şi simplu anulate.
În perioada februarie/martie o comisie formată din cinci consilieri, patru UDMR şi unul al USL a întocmit un "Raport referitor la atribuirea de denumiri şi schimbarea denumirilor unor străzi din comuna Diosig". Sub pretextul unei mai bune administrări a comunei, comisia a propus acordarea de denumiri noi pentru 33 de străzi şi a propus schimbarea denumirii a 19 străzi, "din motivul că au rămas denumirile din epoca comunismului, că nici atunci locuitorii din comună nu foloseau denumirile actuale decât la documente oficiale (...)".
Propuneri de atribuire a denumirii
Toate noile propuneri pentru cele 33 de străzi sunt exclusiv ungureşti. Astfel, strada Dumbravei ar urma să primească denumiri noi pe patru porţiuni după cum urmează: str. Malom utca (după moara Weis din 1912), str. Simonyi Jozsef utca ("cel mai curajos husar", 1771-1832), str. Mikecs Laszlo utca (cercetător al istoriei ceangăilor), str. Sziget utca (denumire topografică a unui hotar înconjurat de Ier). Strada Mărăşeşti ar urma să poarte denumirea de str. Csizmadia Jozsef utca (revoluţionar, publicist), str. Imreffy Janos utca (moşier, a construit biserica reformată în 1606), respectiv Kossuth Lajos utca.
Strada 9 Mai ar urma să se numească str. Bocskai Istvan utca (voi