Una dintre sălile corpului central al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a fost ocupată marţi, 26 martie, la ora 16.00, de circa 30 de studenţi sub forma unui sit-in, pe termen nelimitat. Ei sunt nemulţumiţi că, săptămâna trecută, personalul de pază al Universităţii Babeş-Bolyai a blocat proiecţia şi dezbaterea unui film documentar în clădire.
„Ocuparea“ sălii Nicolae Iorga a început la ora 16.00, iar după jumătate de oră a venit poliţia chemată de UBB şi tinerii au fost legitimaţi.
Puţin timp mai târziu, cei care au ocupat amfiteatrul au trimis un comunicat prin care îşi exprimă nemulţumirea faţă de modul în care Universitatea i-a tratat.
Redăm integral comunicatul:
„Universitatea se transformă tot mai mult într-o instituţie supra-securizată. Spaţiul care ar trebui să încurajeze circulaţia liberă a ideilor şi să fie un forum de dezbatere a devenit cu fiecare an tot mai închis, încremenit în practici care nu mai reflectă adevăratele probleme şi nevoi studenţeşti.
În loc să reprezinte o pregătire pentru viaţă, Universitatea ne face dependenţi de un sistem socio-economic disfuncţional: învăţământul universitar este o marfă frumos împachetată şi servită unor studenţi-clienţi a căror unică valoare după absolvire este aceea de potenţiali angajaţi. Cel mai grav este, însă, că studenţii nu sunt încurajaţi, printr-un sistem participativ, să îşi facă auzite vocile.
Astfel, considerăm necesară revendicarea unui spaţiu autonom în interiorul Universităţii, în care vocile noastre se pot articula într-o dezbatere liberă, deschisă tuturor studenţilor. Toţi suntem responsabili pentru crearea unui viitor comun, în care aspiraţiile fiecăruia compun un proiect universitar care să formeze cetăţeni implicaţi şi critici, nu doar posesori de diplome.
Deoarece privim universitatea ca un bun comun şi nu ca o instituţie izolată de problemele s