Ciprul este o economie în faliment tehnic: nu are bani, nimeni nu-i dă, are deja o datorie de peste 80% din economie şi caută să împrumute o sumă egală cu PIB-ul său.
Timp de o săptămână, economia cipriotă a fost paralizată. Băncile şi bursa au închis uşile în faţa clienţilor, cuprinse de spaima că aceştia le vor dărâma pentru a-şi scoate banii. În ceasul al 12-lea, oficialii ciprioţi au obţinut susţinerea financiară a partenerilor europeni, plătind scump un joc politic, inutil, derutant şi periculos. În esenţă, termenii noii înţelegeri parafate cu Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional sunt identici cu cei prezentaţi iniţial: Ciprul va primi un ajutor în valoare de 10 miliarde de euro, urmând să suporte din surse proprii restul de 5,8 miliarde de euro necesar menţinerii economiei ţării la suprafaţă. Aranjamentul este completat de separarea părţii sănătoase a Băncii Populare a Ciprului şi alipirea ei de Bank of Cyprus şi de crearea unui fond de investiţii menit să salveze ţara de la ruină. Deocamdată, nu se ştie exact ce pierderi vor avea deponenţii, tot ce se cunoaşte este faptul că depozitele mai mici de 100.000 de euro vor fi garantate.
Toată frământarea ultimei săptămâni arată însă şi un joc la cacialma, ca la poker, în care politicienii ciprioţi au încercat mâna partenerilor europeni sau ruşi, apăsând pe sensibilităţi istorice. Logica economică a biruit sentimentalismul. Ciprul este o economie în faliment tehnic: nu are bani, nimeni nu-i dă, are deja o datorie de peste 80% din economie şi caută să împrumute o sumă egală cu PIB-ul său. Economia Ciprului s-a instalat în recesiune, iar finanţele rulează cu un deficit bugetar imposibil de susţinut. O nebunie pe care nimeni, cu excepţia Troikăi, nu o ia serios în seamă. Primele două bănci ale sale sunt şi ele în pragul c