Controalele Prefecturii Cluj în judeţ au scos la iveală retrocedări suspecte, contracte de achiziții publice semnate ilegal și lucrări plătite în avans, cu toate că nu au fost executate. Unele dintre situaţii sunt de-a dreptul incredibile, iar reprezentanţii Prefecturii au sesizat în unele cazuri Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Agenţia Naţională de Integritate.
Corpul de control al Prefecturii Cluj a descoperit situaţii incredibile la mai multe primării din judeţ. Controalele au demarat în urma unor sesizări din partea localnicilor, dar şi la cererea primarilor care au preluat conducerea comunelor după alegerile din iunie 2012.
Controalele s-au concretizat în denunţuri penale, sesizări la Agenţia Naţională de Integritate şi Inspectoratul Teritorial de Muncă.
Unul dintre cele mai grave cazuri a fost identificat la Primăria comunei Băişoara, unde Consiliul Local a fost constituit legal abia în anul 2013, cu toate că alegerile au avut loc cu mai bine de şapte luni înainte. Reprezentanţii Prefecturii Cluj au descoperit că una dintre persoanele validate în funcţia de consilier local nu era membru în partidul politic sub sigla căruia a candidat.
Cu toate că au fost avertizaţi cu privire la încălcarea legii, consilierii locali l-au validat pe colegul lor în 2012. În urma deciziei instanţei, Prefectura Cluj a obligat ulterior Primăria Băişoara să suspende din funcţie consilierul în cauză şi să numească un altul, aflat pe listele electorale din 2012.
"Pentru că acea persoană era apropiată doamnei primar, consilierii locali, majoritari PDL, au decis să valideze acea persoană. Deşi, de fiecare dată când există o validare a unui consilier local, există un reprezentant al prefectului, la toate comunele s-a întâmplat aşa. Reprezentantul Instituţiei Prefectului a avertizat Consiliul Local şi primarul cu privire la faptul că acea persoană nu îndeplineş