Apropierea sfârşitului de mandat la Curtea Constituţională pentru trei dintre judecători a dus la noi propuneri şi numiri la acest început de săptămână. După ce luni preşedintele l-a numit pe fostul şef de la DNA Daniel Morar, marţi a venit rândul Parlamentului.
Mona Pivniceru a fost numită judecător la Curtea Constituţională, în urma votului dat de plenul Senatului. Mandatul judecătorului desemnat de Senat în CC Ion Predescu urmează să se încheie în luna iunie. În Camera Deputaţilor a fost validată numirea lui Valer Dorneanu în funcţia de judecător la Curtea Constituţională, pe locul rămas vacant în urma expirării mandatului Aspaziei Cojocaru.
Numirile vin după ce luni, Daniel Morar a fost numit de către preşedintele Traian Băsescu în funcţia de judecător la Curtea Constituţională, pentru un mandat de 9 ani. Numirile în sine nu reprezintă o problemă, spune directorul executiv al Centrului de Resurse Juridice, Georgiana Iorgulescu. Problema o reprezintă inadecvarea unor persoane, indiferent de pregătirea lor profesională, lucru care afectează mai târziu funcţionarea Curţii Constituţionale, e de părere Georgiana Iorgulescu. O posibilă soluţie ar fi implicarea Consiliului Superior al Magistraturii.
E de menţionat că numirea Monei Pivniceru lasă liber postul de ministru al justiţiei pentru că ea renunţă la această demnitate. Interimatul va fi asigurat, pentru cel mult 45 de zile, de către premierul Victor Ponta.
Ce se va întâmpla însă la Curtea Constituţională, cum îşi va găsi instituţia echilibrul necesar? Curtea a devenit în ultima vreme, din păcate spun mulţi observatori şi analişti, un arbitru pentru luptele politice. Cele mai notorii sunt cele purtate anul trecut în jurul acţiunii de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Soluţia ar fi decuplarea celor numiţi la Curtea Constituţională de clasa politică, spune Georgiana Iorgulescu.