Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) s-a arătat îngrijorată de modificările care ar putea avea loc la nivelul schemei de sprijin din domeniul energiei regenerabile, potrivit unor surse din piaţă.
Instituţia financiară internaţională şi-a exprimat două îngrijorări majore legate de acest subiect în cadrul unei scrisori trimise ministrului delegat pentru energie Constantin Niţă, ca urmare a declaraţiilor pe care oficialul le-a făcut cu privire la posibilitatea modificării schemei de sprijin a energiei regenerabile prin certificate verzi.
BERD, care a finanţat, din 2011, instalarea a 350 MW în domeniul eolian din ţara noastră, susţine că fără stabilitate şi predictibilitate legis-lativă nicio investiţie, indiferent de domeniul în care este făcută, nu poate funcţiona.
"Orice schimbare care afectează deciziile de business luate în deplină încredere în mediul instituţional va avea un impact negativ asupra viitorului climat investiţional din Româ-nia", atrage atenţia Ricardo Puliti, Managing Director în cadrul diviziei pentru Energie şi Resurse Naturale a BERD, în scrisoarea adresată ministrului român al Energiei şi obţinută de Ziarul BURSA.
Potrivit acesteia, dacă, pe baza rezultatelor monitorizării anuale realizate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), ministerul de resort ajunge la concluzia că există o situaţie de supracompensare şi că trebuie făcute anumite schimbări în schema actuală de sprijin, respectivele modificări nu trebuie în nici un caz să fie aplicate retroactiv, pentru a nu afecta proiectele deja operaţionale şi nici pe cele care au încheiat contracte de finanţare pe baza actualei scheme de sprijin şi care se află acum în diverse stadii de construcţie.
A doua îngrijorare a BERD este legată de transparenţa procesului de consultare pe acest subiect. Recomandarea băncii este ca,