Gerul face victime în rândul păsărilor migratoare din zona Câmpulung Moldovenesc. Atât în oraş, cât şi în comuna învecinată Vama, localnicii au remarcat în utimele zile numeroase păsări moarte prin grădini şi prin parcuri. Gerul face victime în rândul păsărilor migratoare din zona Câmpulung Moldovenesc. Atât în oraş, cât şi în comuna învecinată Vama, localnicii au remarcat în utimele zile numeroase păsări moarte prin grădini şi prin parcuri.
O simplă scuturare a copacilor în zori face ca păsările moarte sau în agonie să cadă grămadă pe sol, ca merele toamna. În unele locuri sunt stoluri de zeci de exemplare, din care doar unele mai reuşesc să îşi ia zborul, dar este puţin probabil că vor supravieţui în aceleşi condiţii şi în nopţile următoare. Este vorba mai ales de grauri, vestitori ai primăverii care s-au grăbit să vină pe aceste meleaguri încă din prima jumătate a lunii martie, se pregăteau de cuibărit şi au fost surprinşi de frigul neobişnuit.
Veterinarii spun că probabil păsările, slăbite pentru că nu găsesc larve şi insecte pentru a se hrăni consistent şi complet neadaptate unor astfel de condiţii meteo dificile, au îngheţat pe timpul nopţii, când nu pot zbura ca să-şi pună sângele în mişcare şi temperatura aerului scade mult sub limita de îngheţ. În ultimele nopţi temperatura aerului a scăzut în zonă până la minus 12 grade Celsius şi a rămas uşor negativă şi la vremea prânzului. Graurii, păsări migratoare din familia Sturnidae, sunt printre primele care sosesc primăvara în aceste locuri, uneori chiar la sfârşit de februarie. Toamna târziu, prin octombrie, când temperatura aerului scade la limita îngheţului, graurii migrează spre zone mai calde, în special spre regiunile mediteraneene. Graurii au parte aproape în fiecare primăvară de o confruntare cu „zăpada mieilor" dacă au migrat în zona montană. De regulă reuşesc să suporte câteva zile temperaturi