Conducerea IICCMER reacţionează după ce opt cercetători, angajaţi şi foşti angajaţi ai Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), au cerut demisia directorului Andrei Muraru.
Într-un drept la replică transmis redacţiei ”Adevărul”, conducerea IICCMER răspunde acuzaţiilor aduse de cercetătorii care au protestat printr-o scrisoare deschisă adresată presei. În document se precizează că semnatarii scrisorii de protest ”nu sunt persecutaţi în niciun fel” şi li se cere ”să-şi îndeplineadcă atribuţiile pentru care au fost angajaţi şi sunt remuneraţi din bani publici”. ”Până la instalarea noii conduceri, Institutul a fost condus superficial”
”Referitor la documentul intitulat „Scrisoare deschisă” semnat de către şase angajaţi ai Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc şi publicat de dvs. la data de 25.03.2013, vă transmitem următorul drept la replică:
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a fost organizat şi funcţionează în baza HG nr. 1372/2009 ca instituţie publică aflată în subordinea Guvernului României şi în coordonarea Primului Ministru.
Personalul IICCMER este angajat cu contract individual de muncă în conformitate cu Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii şi cu reglementările legale privitoare la personalul contractual din sectorul bugetar.
Aşadar, la fel ca oricare salariat care îşi desfăşoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, salariaţii IICCMER sunt datori să respecte principiul subordonării angajatului faţă de angajator, care răspunde pentru corecta organizare şi funcţionare a unităţii pe care o conduce.
Până la instalarea noii conduceri, Institutul a fost condus în mod superficial, în sensul că personalul salariat nu avea trasate sarcini clare, nu