Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, astăzi, ca 72 de victime ale represiunii armate de la Timişoara, care au manifestat împotriva regimului comunist începând cu 16 decembrier 1989, să primească despăgubiri de aproximativ 350.000 de euro din partea Guvernului României.
Încă în ianuarie 1990, imediat după căderea regimului Ceauşescu, Parchetul Militar din Timişoara a deschis, din oficiu, o anchetă care avea drept obiect represiunile îndreptate împotriva manifestanţilor. Reclamanţii care s-au adresat CEDO în această cauză sunt, aşa cum rezultă din documentele aflate la dosar, persoane identificate ca victime sau urmaşi ai acestora, în cursul anchetei. Abia printr-un rechizitoriu din 30 decembrie 1997, Parchetul i-a trimis în faţa Curţii Supreme de Justiţie pe generalii Victor Athanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac, cu acuzaţiile de omor şi tentativă de omor, ei fiind consideraţi principalii responsabili ai organizării represiunii armate. Cei doi au fost condamnaţi la câte 15 ani închisoare şi la plata în solidar, împreună cu Ministerul Apărării, a unor sume de bani care au fost achitate. Alte procese în schimb, s-au rejudecat, acuzaţii au fost eliberaţi din arest, examinarea cauzei a fost de mai multe ori întreruptă iar judecata s-a derulat pe parcursul a mai multor ani.
Procesul soluţionat astăzi se înscrie într-un şir mai lung de plângeri înaintate la CEDO, în care reclamanţii acuzau pasivitatea autorităţilor în ancheta penală, faptul că nu au informat victimele ori urmaşii acestora cu privire la stadiul investigaţiilor şi încercarea de a-i descuraja pe cei care au avut de suferit în demersurile lor privind mersul anchetei. Reclamanţii au acuzat lipsa unei anchete efective cu privire la cele întâmplate la Timişoara în decembrie 1989 iar argumentele guvernului care a invocat complexitatea evenimentelor nu au fost luate în considerare de