Energia trebuie gestionată cu grijă, indiferent de ce sorginte este ea. În zilele în care trăim rămânem însă fără resursele convenţionale şi oamenii înceop din ce în ce mai mult să apeleze la cele neconvenţionale. Oricum ar fi, energia nu trebuie risipită, iar un judeţ are nevoie de un plan prin care să gestioneze această energie. Timişul este primul judeţ din ţară care va avea un masterplan în energie.
Nu peste mult timp, patru luni de zile. La finalul săptămânii trecute a avut loc, la Consiliul Judeţean Timiş, acest edemers, în premieră. S-au întâlnit peste 70 de actori importanţi din domeniul energiei – universităţi – UPT şi UVT – amândouă au laboratoare în domeniu, autorităţi locale din Lugoj şi Timişoara, agenţi economici. Au participat multinaţionale – Continental, Hella, Zoppas. TRW, Smithfield, agenţi eocnomici locali, autohtoni – Conselectrificarea Instal, ONG-uri, cetăţeni şi aşa mai departe.
„Vrem să găsim soluţii eficiente şi surse de finanţare pentru energie conveţională şi neconvenţională”
Subiectul principal a fost demararea conceperii masterplanului enegetic. „S-au format cinci grupuri de lucru: pe legislativ, metodologie, producţie de energie, transport şi distribuţie şi consum. În primul rând, foarte important este să ne cunoaştem, să stăm la aceeaşi masă, astfel încât să punem pe masă necesităţile şi interesele. Practic, am făcut apel să avem cât mai mulţi parteneri în construcţia asta”, spune vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Marian Vasile, preşedinte AMET – Asociaţia pentru Managementul Energiei Timiş. Practic, „masterplan înseamnă o strategie... având o ţintă în mişcare”. Normal strategia e un plan cu ţintă fixă, acesta e în mişcare deoarece datele problemei se schimbă de la an la an. În masterplan se trece ce se doreşte a se face în următorii zeci de ani în domeniul energiei. „Avem un schelet pentru masterpl