Instrumentul special de salvare al bancilor pregatit de BNR in ultimii doi ani – banca-punte (bridge-bank) – are mari sanse sa fie implementat in perioda urmatoare, pe fondul planului de salvare adoptat de Cipru.
Mai exact, liderii tarii impreuna cu cei europeni au decis inchiderea celei de-a doua mari banci a statului, Cyprus Popular Bank (Laiki), si preluarea ei de catre un mecansim european similar bancii-punte, dar si taxarea cu 30% a depozitelor mai mari de 100.000 euro din portofoliul Bank of Cyprus.
Practic, Laiki va fi divizata intr-o “banca-rea”, unde vor fi incluse depozite de 4,2 miliarde euro, din conturile de peste 100.000 de euro, si care va fi treptat desfiinta, si intr-o “banca-buna”. Aceasta va incorpora depozitele sub 100.000 euro alaturi de o datorie de 9 miliarde de euro a bancii catre mecanismul de lichiditate de urgenta al zonei euro si va fuziona cu Bank of Cyprus. Sumele aflate in conturi peste 100.000 euro la Cyprus Popular Bank vor inregistra insa pierderi semnificative.
Atat Bank of Cyprus, cat si Laiki, prin Marfin Bank, sunt prezente in piata bancara din Romania. De altfel, cea mai mare institutie de credit cipriota detine si aproape 10% din actiunile Bancii Transilvania.
Contactati de Wall-Street.ro, reprezentantii Marfin Bank au precizat ca masurile anuntate in Cipru nu influenteaza, momentan, activitatea bancii pe plan local.
“Marfin Bank este o banca sanatoasa, care indeplineste toate cerintele impuse de BNR. Clientii bancii nu vor fi afectati de masurile adoptate in Cipru”, au mentionat oficialii institutiei de credit.
Totodata, Bank of Cyprus a anuntat printr-o nota sucursalele si filialele din strainatate ca decizia de taxare a depozitelor mai mari de 100.000 de euro va fi aplicata numai pentru depozitele constituite in Cipru.
"Ca urmare a deciziei Eurogroup din aceasta dimineat