În 4-2-3-1, ca şi "tricolorii", nordicii au reuşit să marcheze primii: apoi, selecţionerul lor nu a mutat defensiv, echipa a conservat inteligent şi în final s-a impus cu 1-0.
La Euro 2012, Olanda a fost marea dezamăgire: trei înfrîngeri în grupă, două goluri marcate şi cinci primite. Dacă Germania şi Portugalia au avut jucători uluitori, astfel că din victoriile lor identice cu batavii, 2-1, e greu să tragi concluzii utile, surpriza daneză din primul meci al grupei, 1-0, poate fi azi o lecţie esenţială.
E drept, doar Van Persie şi Robben se vor regăsi pe teren diseară, selecţionerul nu mai e Van Marwijk, ci Van Gaal, iar sistemul de joc a trecut din 4-2-3-1 în 4-3-3. Totuşi, vara trecută, Olanda cu De Jong, Sneijder şi Van Bommel a fost răpusă! E ultima înfrîngere a "lalelelor" într-o partidă oficială în care a pornit ca favorită!
Povestea unei reuşite
În iunie 2012, la Harkov, danezii s-au aşezat în acelaşi sistem folosit de Piţurcă: doi închizători, Kvist şi Zimling, pe locurile lui Bourceanu şi Pintilii. Nu mijlocaşi impunători, ci mobili.
Pînă în minutul 24, cînd Krohn-Dehli a înscris singurul gol al partidei, batavii nu şi-au creat nici o ocazie de gol! Abia în ultimele douăzeci de minute din meci selecţionerul olandez a marşat total pe atac, dar era prea tîrziu: Danemarca a făcut doar două schimbări, post pe post, şi a închis meciul!
Secretele danezilor potrivit InStat
- cu o posesie inferioară, 44%, şi un număr dublu de faulturi faţă de olandezi, 12, elevii lui Olsen au cîştigat prin viteză superioară în faza de atac şi presing dur al închizătorilor, care au interceptat 42 de baloane în jumătatea batavilor, dublu faţă de cît au reuşit adversarii
- după 1-0, închizătorii danezi şi-au păstrat poziţiile, echipa nu s-a aglomerat în apărare: doar extremele au ocupat poziţii mai defensive după pauză, iar atacantul cen