Nouă alertă medicală în Franţa. Un raport al Agenţiei Naţionale a Medicamentului afirmă că pilule contraceptive, indiferent de model şi generaţie, ar provoca anual circa 2.500 de "accidente" vasculare şi 20 de decese în rândul femeilor. Ştirea e de natură să îngrijoreze multe femei, în Franţa şi nu numai.
În Franţa, pilulele contraceptive sunt utilizate de 4,3 milioane de femei. Printre acestea, spune Agenţia Franceză a Medicamentului, 2.529 fac diverse accidente tromboembolice venoase, iar 20 de femei mor prematur. Dintre acestea, 14 decese sunt "cauzate" pilulelor de generaţia a 3-a şi a 4-a, cele luate în vizor la începutul anului şi care au şi determinat realizarea unor rapoarte regulate.
Alte 6 decese sunt puse acum pe seama pilulelor de generaţia întâi sau a doua. Actualul raport realizat de Agenţia Medicamentului se referă la perioada 2000-2011. Decesele evocate sunt legate de o embolie pulmonară, forma cea mai gravă a accidentelor tromboembolice.
Cifrele confirmă aşadar riscurile crescute de tromboză legate de pilulele de generatia a 3-a si a 4-a arătate cu degetul de Ministerul Sănătăţii. Ministrul de resort hotărâse să încadreze mai strict reţetele şi contraindicaţiile pentru aceste pilule. De asemenea, "în faţa riscurilor ridicate, Guvernul a decis să nu le mai ramburseze. Cum se pot reduce riscurile de accidente şi decese?
Prin utilizarea mijloacelor alternative de contraceptie şi prin reducerea prescrierilor pentru aceste pilule din ultimele două generaţii. Cifrele publicate acum arată de altfel că vânzările de implanturi şi sterilete au crescut de când au apărut alertele legate de pilule. Patchurile şi inelele contraceptive şi-au diminuat însă vânzările.
Trebuie ştiut că există pilule anticoncepţionale de 4 generaţii diferite, toate 4 comercializate în Franţa. Numărul generaţiei se referă la evoluţia compoziţiei lor c