Reducerea TVA la pâine de la 24% la 9% necesită provizioane de 120 de milioane de lei pentru semestrul al doilea, a declarat prim-ministrul Victor Ponta. „Pentru pâine, strict contabil, de la 24% la 9%, sunt 220-250 de milioane de lei pe care să-i provizionăm din altă parte pe an. E vorba despre 120 de milioane de lei pe care îi provizionăm pe semestrul doi, ca şi când i-am pierde“, a spus Ponta.
Autorităţile române vor să reducă TVA la pâine începând cu luna iunie, chiar dacă FMI nu vede care ar fi avantajele unei astfel de abordări. |n plus, ministrul Agriculturii susţine că această măsură este una economică, urmărindu-se reducerea evaziunii fiscale, nu una socială, aşa cum a explicat şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. „Este foarte probabil ca reducerea TVA la pâine să nu se vadă în preţul de vânzare a acestui produs, deoarece cresc tarifele la utilităţi. Această măsură este una economică, nu una socială“, ne-a declarat recent Daniel Constantin.
FMI nu este încă de acord
Ponta a precizat că Guvernul nu are încă acordul FMI pentru reducerea TVA pentru unele alimente, arătând că această idee reprezintă un obiectiv politic care ar putea fi aplicat mai întâi doar pentru pâine.
„Ideea e următoarea: nu avem acordul FMI. Avem o propunere pe care am discutat-o cu cei de la FMI. Lucrurile stau în felul următor: ideea noastră de a reduce TVA la 9% pentru o serie de alimente este un obiectiv politic şi economic pe care îl asumăm şi la care nu am renunţat. Împreună cu domnul Daniel Constantin şi cu cei doi miniştri, domnul Chiţoiu şi domnul Voinea, ne-am hotărât să propunem şi vom discuta la următoarea întâlnire cu cei de la FMI. Deci, nu avem încă acordul lor“, a spus Ponta.
Proiect pilot la pâine
Premierul a arătat că, mai întâi, se va face un test pentru un singur produs, respectiv pentru pâine,