Romașcanii o duc din ce în ce mai prost cu sănătatea de la o lună la alta. Cel puțin așa reiese din faptul că, la Spitalul Municipal de Urgență Roman, consumul de medicamente este din ce în ce mai ridicat, la fel ca și numărul internărilor. Partea bună este că pacienții internați, care scot bani din buzunarul propriu pentru medicamente, pot cere spitalului decontrarea acestora.
În primele două luni ale acestui an, la Spitalul Roman s-au cheltuit, pentru medicamente, 729.240 de lei, în creștere cu peste 100.000 de lei față de aceeași perioadă a anului trecut. Și cheltuielile pe care le face spitalul pentru un bolnav au crescut, la acest capitol intrând materialele sanitare și tratamente. Dacă, în primele două luni ale anului trecut, cheltuielile pentru un bolnav se ridicau la 144 de lei, anul acesta ele au ajuns la 159 de lei.
“Din păcate, ca medic șef de secție, nu pot să nu remarc faptul că s-au înmulțit afecțiunile grave, în special cele oncologice. Este o patologie groaznică și ceea ce este mai trist este că afectează tot mai multe persoane tinere”, a apreciat medicul Cătălina Pălăncianu, managerul interimar al spitalului.
În ceea ce privește pacienții care au scos bani din buzunar, în perioada internării, pentru a cumpărat medicamente sau materiale sanitare, directorul financiar-contabil al spitalului, economist Leonard Achiriloaei, spune că au existat câteva cazuri în care spitalul a decontat cheltuiala pacienților, însă sumele nu au fost semnificative.
“Noi putem deconta prețul medicamentelor în anumite limite. Pentru ca un medicament să fie decontat, el trebuie să fie prescris să către medicul curant, să aibă parafa sa și a medicului șef de secție. Pacientul poate depune bonul fiscal și documentele justificative la noi, iar directorul medical avizează decontarea, cu condiția ca medicamentul respectiv să facă parte din cat