Şeful misiunii noastre diplomatice la Tallinn, Victor Guzun, spune că fiecare cetăţean estonian s-a implicat personal în procesul de europenizare a ţării. Ambasadorul sugerează că şi noi vom reuşi doar atunci când vom înţelege că integrarea europeană şi reformele depind, în mare măsură, de fiecare dintre noi.
Coerenţa acţiunilor, stabilirea clară a priorităţilor, disciplina şi implicarea fiecărui cetăţean sunt elementele-cheie ce au schimbat soarta Estoniei, susţine ambasadorul Victor Guzun. Provocat de „Adevărul“ la o discuţie prin Skype, un produs estonian, diplomatul a vorbit despre parcursul european al Estoniei, despre atitudinea ce a dus la accederea ţării în UE, Zona Schengen şi Zona Euro şi despre exemplele de succes ce ar putea fi implementate la noi. Totodată, şeful misiunii susţine că estonienii nu şi-au schimbat atitudinea faţă de ţara noastră, Republica Moldova rămâne o prioritate pentru Estonia şi speră că instabilitea politică de la noi să se finalizeze cât mai rapid, pentru că „avem de îndeplinit teme de acasă“.
„Adevărul“: Cum s-a schimbat Estonia de pe vremea în care aţi fost student?
Victor Guzun: Mi-am făcut studiile în 2006-2007 la Şcoala diplomatică estoniană. Această perioadă a fost una foarte bună pentru Estonia, după care a intervenit criza economică globală. Pe atunci erau construcţii peste tot, băncile ofereau credite foarte avantajoase. Oamenii îşi cumpărau case, apartamente, automobile noi, investeau masiv în întreprinderi. Când am revenit, în 2010, a fost exact perioada de după criză şi o relativă relansare. Estonienii au reuşit să facă faţă crizei economice prin măsuri drastice şi de disciplină financiară. Este unicul stat baltic care a introdus moneda unică europeană, demonstrând că stabilitatea economică este la ea acasă. De fapt, Estonia este unul dintre cele mai de succes state din UE care au rezistat crizei