Salonul de Carte de la Paris, care s-a desfăşurat între 22 şi 25 martie şi la care România a avut statutul de ţară invitată de onoare, a avut peste 190.000 de vizitatori, cu 3% mai mulţi decât ediţia de anul trecut, au anunţat organizatorii.
Cu 45 de ţări reprezentate, cu 3.000 de autori din toată lumea, printre care delegaţiile invitate - cea a României şi cea din Barcelona (oraş invitat) -, aceasta a fost "cea mai internaţională ediţie" a Salonului de Carte de la Paris, spun organizatorii.
Salonul a fost deschis joi seară, în prezenţa preşedintelui Franţei, François Hollande.
Printre invitaţii români ai Salonului de Carte s-au numărat scriitorii Gabriela Adameşteanu, Norman Manea, Lucian Dan Teodorovici şi Matei Vişniec.
Participarea României la Salon du Livre nu a fost lipsită de controverse şi incidente. Astfel, joi seară, la deschiderea Salonului de Carte, câţiva tineri artişti au apărut la standul României purtând măşti cu chipurile autorilor care au refuzat să participe la acest eveniment, pentru a nu îşi asocia numele cu cel al Institutului Cultural Român, organizator al standului. Printre aceştia s-au numărat Andrei Pleşu, Mircea Cărtărescu şi Neagu Djuvara. Grupul format din 10 artişti români şi străini a împărţit manifeste pe care scria "ICR off", un protest faţă de actuala politică culturală şi conducere ale Institutului Cultural Român (ICR).
Anterior, pe 15 martie, scriitorul Andrei Pleşu a confirmat pentru MEDIAFAX că nu va participa la Salonul de Carte de la Paris şi că a anunţat conducerea instituţiei despre decizia sa încă de acum două luni. "Drumurile în străinătate şi călătoriile mai lungi îmi sunt dozate de medici cu foarte multă rigoare, dar nici nu sunt încântat să colaborez cu ICR-ul în formula lui actuală. I-am anunţat încă de acum două luni că nu particip", a spus Andrei Pleşu pentru MEDIAFAX.
Preşedin