Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Sibiu trag un semnal de alarmă asupra lispei de personal auxiliar în şcolile din judeţ.
La aceasta dată, există 259 posturi blocate la nivelul personalului didactic auxiliar si nedidactic din învăţămăntul preuniversitar, în judeţ, transmit reprezentanţii instituţiei care atrag atenţia asupra faptului că şcolile nu pot să asigure paza conform prevederilor legale din cauza posturilor de paznici blocate.
Cea mai mare problemă o reprezintă, se pare, posturile care sunt blocate pentru personalul nedidactic. Este vorba despre 136 posturi de îngrijitor, 37 de muncitori sau bucătari, 20 de posturi de paznic sau portar şi trei posturi de şofer, de care este nevoie urgentă.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Sibiu (IŞS) spun că această situaţie are efecte negative asupra desfăşurarii în bune condiţii a activităţii didactice.
Posturile blocate duc la “imposibilitatea efectuării curăţeniei şi igienizarii zilnice în salile de clasă prin dublarea sau chiar triplarea spaţiului aferent pentru o normă/post, imposibilitatea supravegherii preşcolarilor şi a elevilor în timpul pauzelor, creşterea riscului de accidente a preşcolarilor şi elevilor, insecuritatea spaţiului exterior şi interior prin reducerea posturilor de pază aferent fiecarei unităţi şcolare”.
Există, de asemenea, spun reprezentanţii IŞS şi posturi didactice auxiliare blocate cum ar fi cele de secretar, contabil, informatician, laborant sau bibliotecar.
“Blocarea acestor posturi, de foarte multe ori chiar posturi unice, generează numeroase probleme: biblioteci care nu funcţionează, directori care sunt şi secretari, dar şi contabili. Poate că deblocarea posturilor didactice auxiliare şi nedidactice implică resurse financiare importante, însă în prezent unităţile de învăţământ preuniversitar funcţionează pe