Black swan zisa si lebada neagra a domnului Nicholas Taleb este o carte numai buna sa explice domnisoarelor cu circulatia periferica proasta si domnilor care au apucat sa-si schimbe cauciucurile de iarna fenomenul care tocmai se intampla afara. Viata - spune libanezu asta vizionar, crescut cu babaganuj - este sculptata de evenimentele exceptionale si nu de insiruirea zilelor care te tintuiesc in zona mediana a clopotului lui gauss. Altfel spus: faptul ca dumneavoastra nu va asteptati sa troieneasca in 26 martie si ca meteorologii spun ca asa ceva nu s-a mai intamplat de la mica glaciatiune nu inseamna ca veti fi ferit de vifornita, scrie Feher, pe blogul ei.
Exemplul meu favorit din carte este relatia curcanlui cu omul, Taleb se intreaba ce este in capul curcanului cind, timp de 299 de zile premergatoare sarbatorii Thanksgiving, este ingrijit si ingrasat de cetateanul cu salopeta si mustata cat coada de vulpe? Desigur, taranul cu salopeta este prietenul sau, servitorul sau chiar o ruda bogata si de treaba care, daca i-a dat de mancare timp de 299 de zile, conform inductiei, ii va pune porumb in farfurie si in cea de-a 300-a zi. Dar nu, taranul vine cu un toporas si il scurteaza de cap, the end.
Inductia - zice nea taleb - nu-i de mare ajutor, te moleseste, iti prosteste vigilenta si te face neatent, nimeni nu spune sa pui raul inainte si sa te ascunzi seara in sifonier, ci doar sa intelegi ca esti curcanul si cutitul sigur nu este la tine.
Taleb este faimos pentru ca a prezis criza din 2008, pentru ca a fost unul dintre putinii care a facut bani la bursa de pe urma ei, nimic intamplator ci cu stiinta sosirii apocalipsei, desi nu neaparat exact a datei in care va lovi, cartea e limpede ca o supa de spital si la fel de inconsistenta, omul iti spune in fel si chip sa expect the unexpected, tu-l astepti dar unexpectedul a venit in momentu