Implementarea cu adevarat a cotei unice de 16% prin eliminarea tuturor exceptiilor reprezinta unul dintre punctele majore care odata ce vor fi bifate vom putea vorbi de o fiscalitate cu adevarat moderna in Romania, crede Gabriel Sincu, partener in cadrul Mazars Romania.
Principiile majore ale unei viitoare reforme fiscale includ implementarea cu adevarat a cotei unice de 16% prin eliminarea tuturor exceptiilor de la regula si facilitatilor de care, fie beneficiaza unor grupuri de interese restranse, fie ne complica viata si reformarea din temelii a fiscalizarii muncii indiferent de forma sub care este prestata, prin plafonarea reala a tuturor contributiilor sociale si eliminarea diferentelor de tratamente.
De asemenea, alte doua puncte trebuie bifate, potrivit lui Gabriel Sincu, pentru a vorbi de o fiscalitate cu adevarat moderna in Romania:
- corelarea prevederilor contradictorii si eliminarea ”zonelor albe” din codul fiscal, reducand astfel riscul de abuz din partea fiscului;
- reformarea sistemului de administrare fiscala prin informatizarea masiva si eliberarea organigramei de personalul redundant si a celui slab pregatit. Citeste si:Profi: Un sistem fiscal impovarator genereaza idei, solutii si chiar evaziuneSincu: In discutiile pe fiscalitate cu statul ne lovim mereu de un zidOamenii de business: Spargeti "zidul" din fiscalitate! Finantele: pregatim un mediu fiscal usor de aplicat
Reformarea sistemului ar trebui sa fie primul pas pentru reducerea birocratiei, un deziderat etern in fiscalitatea romaneasca. Apoi introducerea raspunderii individuale pentru cei care gresesc sau se ascund sub prevederile legale ambigue.„Atata vreme cat politicienii vor continua sa aiba interese marunte, sa incerce solutii pe cont propriu si sa nu aiba curajul implementarii unor masuri de anvergura, vom continua sa ne zbatem precum pestele pe uscat.