Contractul-cadru aprobat miercurea trecută de Guvernul României prevede ca plata medicilor de familie să se facă 50% pe servicii şi 50% per capita, nu 30% pe servicii şi 70% per capita.
De anul acesta, medicii de familie vor primi banii în mod egal, atât pentru serviciile oferite, cât şi pentru pacienţii înscrişi pe listă. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a spus săptămâna trecută că pentru medicina de familie a crescut alocarea cu doar 10%, finanţare insuficientă, şi s-au mărit fondurile pentru medicina din ambulatoriu (51%), dar şi pentru centrele multifuncţionale (40,5%). Un alt aspect important din contractul-cadru se referă la reducerea numărului de documente care se solicită furnizorilor de servicii medicale, astfel că timpul economisit va putea fi folosit pentru pacienţi.
Medicii de familie sunt mulţumiţi de egalitatea în ceea ce priveşte modul în care vor primi banii, singurii dezavantajaţi fiind cei cu foarte mulţi pacienţi înscrişi pe listă.
“Prin acordarea banilor prin această împărţire se egalizează practic câştigurile. Înainte, când procentajul era 70% - 30%, erau avantajaţi medicii cu foarte mulţi pacienţi înscrişi pe listă. Este foarte bine aşa, astfel încât cu toţii vom fi egali, iar munca ne va putea fi răsplătită cum se cuvine”, a spus dr. Elena Savin, medic de familie la Policlinica Studenţească din Copou.
Numărul minim de pacienţi pe lista unui medic de familie a scăzut de la 1.000 la 800, pentru a asigura o calitate mai bună şi posibilitatea cât mai multor medici de a avea acces la profesie. În ceea ce priveşte un număr maxim de pacienţi înscrişi pe lista medicului de familie, nu s-a stabilit nicio cifră. Cu toate acestea, la medicii pe ai căror liste sunt înscrise mai mult de 2.000 de persoane, valoarea punctului este micşorată. De la 2.000 la 2.250 de persoane punctul scade cu 25%, iar pentru 2.250 – 2.500+ de per