În foarte multe cazuri, parcă numai gândul că trebuie să ţii dietă ca să slăbeşti îţi face foame. De aceea, mai ales în perioadele în care încercăm să reducem numărul de calorii aduse prin alimentaţie, ne este tot mai greu să obţinem rezultatele scontate. Există, totuşi, câteva trucuri care ne ajută să reducem porţiile.
Când vine vorba de hrană, autocontrolul omului nu este perfect. Dovadă este faptul că mai mult de o persoană adultă din zece la nivel mondial este obeză, chiar dacă autocontrolul nu este singura cauză a obezităţii. Totuşi, ne putem „păcăli“ creierul astfel încât senzaţia de saţietate să se instaleze mai devreme, spun specialiştii.
Foloseşte farfurii şi boluri de supă mai mici
Un studiu publicat în ianurarie 2012 în Journal of Consumer Research arăta că oamenii tind să se limiteze la cantităţi mai mici de hrană atunci când mănâncă din farfurii mici. Specialiştii susţin că acest lucru se datorează aşa-numitei iluzii Delboeuf, care ne face să credem că o cantitate mică de hrană servită într-o farfurie mare este prea puţin şi nu ne vom sătura. (iluzia cercurilor concentrice).
Culoarea veselei trebuie să fie diferită de cea a hranei
Potrivit aceluiaşi studiu publicat în Journal of Consumer Research, şi culoarea veselei contează. Cu cât culoarea hranei şi a veselei sunt mai contrastante, cu atât vom mânca mai puţin, spun specialiştii. Aşadar, e bine să mănânci supa de roşii dintr-un bol alb şi broccoli într-o farfurie roşie, de exemplu.
Nu mânca în faţa computerului sau televizorului
Obiceiul de a mânca la televizor sau la birou, în faţa calculatorului, este unul dintre cele mai nocive obiceiuri ale epocii moderne, atrag atenţia specialiştii. Cu cât suntem mai distraşi de la mâncare, cu atât avem tendinţa să mâncăm mai mult, relevă un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition.
Porţionează-ţi mâ