Casa de avocatura Cunescu, Balaciu si Asociatii a obtinut in instanta, pentru una dintre cele mai mari societati de leasing din piata locala, anularea deciziei de impunere ce are ca obiect stabilirea de TVA aferent bunurilor nerecuperate de societate ca urmare a rezilierii contractelor de leasing.
"Decizia Tribunalului Bucuresti in aceasta speta arata gradul de maturitate la care au ajuns unele instante din Romania. Este pentru prima data cand se ia o astfel de decizie pe o speta care priveste toate companiile din piata de leasing. Decizia creeaza un precedent important pentru aceste companii si repara o situatie total nedreapta, aceea de a plati statului TVA pe un bun nerecuperat, dupa rezilierea uni contract de leasing. Acest moment vine sa confirme directia practicii judiciare a instantelor nationale in deplina concordanta cu dispozitiile legislatiei europene", declara Dinu Petre, partener Cunescu, Balaciu si Asociatii.
Obiectul cererii de chemare in judecata a constat in anularea in tot a Deciziei de solutionare emisa de Directia Generala de Solutionare a Contestatiilor din cadrul ANAF si pe cale de consecinta anularea deciziei de impunere prin care a fost stabilita in sarcina unei societati de leasing TVA suplimentara aferenta bunurilor ce au facut obiectul unor contracte de leasing ce au fost reziliate.
Temeiul invocat de organul fiscal pentru stabilirea la plata a TVA aferente ratelor nefacturate pentru contractele reziliate si pentru care bunurile nu au fost reposedate, a fost art. 128 (4) lit. d din Codul Fiscal, care asimileaza bunurile lipsa din gestiune, unei livari cu plata.
Specificitatea acestui dosar a constat in faptul ca de la data emiterii deciziei de impunere si pana la data finalizarii litigiului, pe fond, legislatia in materie s-a modificat de 2 ori, dispozitiile fiind vadit contradictorii.
Independent de evidenta in