Urmărind discursurile cu iz antieuropean venite de la cel mai înalt nivel al puterii din România, fără scuze, explicaţii sau recontextualizări ale mesajului iniţial, urmărind apoi unele decizii asumate de putere, te întrebi dacă acestea sunt doar gafe benigne de comunicare sau devoalează intenţia de schimbare a strategiei naţionale.
Au atentat la statul de drept, au forţat şi încălcat Constituţia. Acum trădează obiective naţionale care gravitează în jurul celor trei mari axe de politică externă ale României: apartenenţa la UE (care vine la pachet cu respectarea statului de drept, adoptarea monedei euro şi accesul în Spaţiul Schengen), apartenenţa la NATO şi parteneriatul strategic cu SUA.
Sfidare prin discurs
Urmărind discursurile cu iz antieuropean venite, de mai multe luni şi constant, de la cel mai înalt nivel al puterii din România, fără scuze ulterioare, fără explicaţii sau recontextualizări ale mesajului iniţial, nici în faţa Europei, nici în faţa electoratului, te întrebi, firesc, dacă acestea sunt „doar“ gafe de comunicare politică sau devoalează de fapt intenţia de a pune România pe o altă direcţie strategică?
Declaraţiile sunt arhicunoscute deja, şi acasă, şi în UE. Tonul arţăgos cu care îi puneau la colţ liderii USL, prin vara anului trecut, pe reprezentanţii unor cancelarii vestice şi pe cei ai Departamentului de Stat american a fost împrumutat şi de vocile din rândurile doi şi trei ale puterii. Cea mai recentă declaraţie de acest gen a venit pe filiera liderului PSD Botoșani Andrei Dolineaschi. Omul, care este şi deputat în Parlamentul României, declară că toată lumea ar trebui să se roage ca noi să nu intrăm în spațiul Schengen... Nu l-a taxat nimeni din partid sau din USL pentru enormitatea pe care a spus-o. Cum, de altfel, nu l-a taxat nici pe Titus Corlăţean care, din poziţia de ministru d